BÜSSÜ

Tarkabarka Óvoda

Tarkabarka 2 1035 378

A Büssüi Tarkabarka Óvoda Büssü községben, Somogy megye délkeleti részén, Kaposvár vonzáskörzetében található: dombokkal, erdőkkel, patakokkal tarkított dunántúli tájon.

Lakóinak száma kb. 480 fő. A feltételezett cigány lakosság több mint 50 %. A lakosság jelentős számú rétege gyógynövénygyűjtésből, kosárfonásból, illetve családi pótlékból és segélyekből él. Ezeknek a szülőknek a gyermekei alkotják óvodásaink többségét.

Az óvodai nevelőmunkát négy főiskolai végzettségű óvodapedagógus, két fő dajka és egy fő technikai dolgozó segítségével látjuk el. Nevelőmunkánkat az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja alapján végezzük. A Pedagógiai Programunk (PP) elkészítésében nagymértékben figyelembe vettük a Nemzetiség óvodai nevelésének irányelveit, a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelvét. A pályázati lehetőségeket kihasználva PP része a Kompetencia alapú programcsomag és az Integrációs Pedagógiai Rendszer. A szakmai munkát két vegyes csoportban szervezzük, a Csiga csoportban, és a Szivárvány csoportban. Munkatársaimmal együtt fontosnak tartottuk, hogy a gyermekek igényeit a lehetőségeinkhez mérten maximálisan kielégítsük. A gyermekeink érdekeinek védelmében szeretnénk óvodánkban egy boldog gyermekkort biztosítani, a gyermekek harmonikus fejlődése érdekében, az emberi jogok és a gyermeket megillető jogok tiszteletben tartásával, oly módon, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel részesüljön színvonalas nevelésben. Hiszen ismerjük családi körülményeiket és tudjuk, hogy otthon nem minden gyermek számára adottak a feltételek ehhez.Ehhez a szakmai munkához igényeljük és elfogadjuk a külső szakmai partnerek segítségét is.