Polgármesteri tervek

Vezercikk Kazsok 877 323

 

Egy ilyen kis településen, mint a miénk, nem lehet az ember nagyravágyó! Elsősorban meg kell őriznünk azokat az értékeket, amelyet elődeink hagytak ránk, és ebből kiindulva lehet csak elindulni a fejlődés nehéz, buktatókkal teli útján, mely egy település életében meghatározó lesz!

 

Ezért úgy gondolom, hogy nem szabad hamis ígéretekkel megtéveszteni az embereket, mert ezt nagyon is számon lehet kérni egy település vezetőjétől! A választások előtt átgondoltam azokat a lehetőségeket, amelyeket az eddigi vezetés még nem használt ki vagy akkoriban ez még nagy anyagi ráfordítást jelentett volna. Ezeket összegezve állítottam össze a programomat, melyet reményeim szerint meg tudunk majd valósítani! Ez a folyamat viszont nagyon sok munkát, összefogást és persze nem utolsó sorban pénzt igényel, melyet a gazdasági helyzetünkből adódóan elsősorban pályázati pénzekből minimális önerővel kívánunk majd megvalósítani. 

Községünk megközelítése szerint megfelelő. Aszfaltos úton a 61 sz. fő közlekedési úton Batén keresztül Kaposvár 30 km-re található. Igal felé indulva a távolság nagyjából ugyanennyi Kaposvárig viszont ebben az irányban érhetjük el az M7-es autópályát, amely kb. 35 km-re északi irányban húzódik tőlünk.  Évekkel ezelőtt volt tervben, hogy Büssünél elkészül, egy jelenlegi földes út leaszfaltozása mellyel akkor a megyeszékhely Zimányon keresztül lényegesen gyorsabban elérhető lenne, és mintegy 17 km-re rövidítené le az utat a megyeszékhely irányában. Ez jelentősen befolyásolná az ezen út menti települések, Kisgyalán, Büssü, Kazsok életét, mert így talán ezzel is nagyobb lenne a falu megtartó ereje, hiszen nem kerülne annyiba az utazás sem, pénzben sem energiában, mint jelenleg. Talán a legfontosabb, hogy a mentők, tűzoltók is hamarabb érkezhetnének meg az esetekhez! Autóbusz járatok megfelelő számban járják a településünket, kora hajnaltól késő éjszakáig ezzel is segítve az emberek munkába jutását a műszakkezdésre majd pedig haza. Hétközbe és hétvégén is egyaránt jónak mondható a közlekedés, ha a lakosság busszal kíván a szomszédos településekre vagy éppen a városba eljutni.

A terveimet elsősorban a képviselőtestület tagjaival osztom meg és velük együtt határozzuk el magunkat minden egyes lépés előtt. Rájuk számíthatok akkor is, ha meg kell szervezni egy rendezvényt, legyen az idősek napja vagy ünnepi megemlékezés (pl. falunap, mikulás ünnepség, gyermeknap) egyszóval minden, amihez ötletek, kreativitás és sok munka kell! Ők azok, akik színdarabokat írnak és játszanak el, gyerekeket, felnőtteket vonnak be a műsorokba, és büszkén mondhatom, minden rendezvényünkön nagy sikert aratnak!

A tervek megvalósítására legtöbbször pénz kell, és akkor valósulhatnak meg azok a dolgok, melyeket megálmodtunk. Így van ez az otthonunkban is, és így van az önkormányzat életében is. Mivel az anyagi lehetőségeink nem mindig teszik lehetővé, hogy azonnal megvalósulhasson az általunk elképzelt fejlesztés, felújítás ezért úgy gondolom, hogy kis lépésekkel, de nagy összefogással is sokat tehetünk a jövőnkért, a falunkért! Felújításra szorul a faluház, amely már említettem, hogy otthont ad mind a polgármesteri hivatalnak mind az orvosi rendelőnek. Ezt szeretnénk a leghamarabb rendbe tenni és, ha mód lesz rá akkor az orvosi rendelőt egy különálló csak erre a célra használt épületbe költöztethetjük, amely erre a célra lesz megtervezve és kialakítva.

Stokker Szabolcs
Polgármester